Trainen met een doel!

 

Binnen het freestyle systeem hebben we drie basis trainingsvromen;

  1. Loswerken
  2. Grondwerken
  3. Dubbele lange lijnen

Deze drie trainingsvormen staan in dienst van het rijden.

 

Bij het loswerken maken we alleen gebruik van een leadrope en een loswerkbak van 14x14 meter. Bij het loswerken is de ontwikkeling van mens & paard belangrijk. Bij ontwikkeling van de mens leert de ruiter/trainer zijn lichaam effectief te gebruiken in het communiceren naar het paard toe. Dit doen we door middel van directe hulpen. Bij de ontwikkeling van het paard kunnen we de verhouding van mens/paard positief beïnvloeden door leiderschap en acceptatie. Het paard leert optimaal gebruik maken van zijn natuurlijke balans en laat zijn richting en tempo door ons bepalen. De woorden communicatie, leiderschap en vertrouwen spelen hierbij een grote rol.

 

Bij grondwerk gebruiken we een freestylehalster & leadrope. Grondwerk is basis gehoorzaamheid aan de hand waar we elke dag mee te maken hebben. Bij grondwerk maken we gebruik van directe en indirecte hulpen. Ook is grondwerk een voorbereiding op werken aan de dubbele lange lijnen en het rijden. Grondwerk kunnen we uitbreiden met een hindernis- en obstakeltraining. In dit onderdeel leer je je paard bij een spannende situatie ook onder controle te houden. Ook is dit een onderdeel voor het voorbereiden op trailer laden volgens het freestyle systeem.

 

Dubbele lange lijnen(DLL) is een belangrijke schakel tussen het werken op de grond en het rijden. Bij DLL gaan we de natuurlijke balans van het paard verbeteren naar een rijtechenische balans van het paard. Het paard kunnen we op deze manier onbelast trainen. Tijdens deze techniek zijn we bezig met teugelvoering, buiging, stelling, nageven en aanleuning. Deze hebben we nodig om het draagvermogen van het paard verder te ontwikkelen. Dit kan vanuit centrum- en menpositie. Bij centrumpositie sta je in het midden van de cirkel en bij menpositie achter het paard.

 

Ik zie vaak mensen stoppen met het trainen van hun paard als het te lang duurt voordat ze resultaat zien, terwijl het proces het resultaat is!