Blog

Blog #1

Mijn eerste blog gaat niet direct over iets wat direct met het verbeteren van je paard te maken heeft, maar over de koppeling van je paardentrailer.

Mijn trailer word een aantal keren per week gebruikt, ik zet hem altijd op slot achter de auto, maar deze keer wilde dit niet. Mijn man Henk keek ernaar en zei tegen mij; Ilona je moet ook een nieuwe koppeling bestellen. Ik zo oh... Hoe kun je dit dan zien?

 

Heel simpel; Als hij in de markering aangeeft dat hij naar het rode vakje gaat met het streepje dan is hij toe aan vervanging. Dus ik de telefoon gepakt en gelijk een nieuwe besteld. (Super snelle levering van Impex te Groningen, ik had hem 2 dagen later!)

Natuurlijk heel dom van mij dat ik dit gewoon niet wist!

 

Door intensief gebruik slijt je koppeling, dit is heel normaal door goed in te vetten kun je het iets tegen gaan. Je hebt verschillende koppelingen bijvoorbeeld geremd, ongeremd of gestabiliseerd.

 

Het belang van een goed werkende koppeling voor een paardentrailer is verplicht en cruciaal om veilig in het verkeer te deelnemen!

 

Let daarom ook altijd goed op bij het aankoppelen van de koppeling op de trekhaak of deze ook goed geborgd word! Dit geeft hij bij mij door de sticker dus heel mooi aan!

 

Hebben jullie hier wel eens opgelet?


Blog 2 #Examen eigenvaardigheid rijden/dubbele lange lijnen en beoordelen paard

Afgelopen zondag had ik examen in eigen vaardigheid dubbele lange lijnen & het rijden en na elk onderdeel moesten we wisselen van paarden, daarna kwam het beoordelen paard/medische module. Een pittig dagje waarbij het allemaal die dag wel even moest gebeuren! Onze examinator was Dhr. Jan Enne Kloosterboer een ontzettend fijne examinator die heel veel rust uitstraalde.

We zijn begonnen met eigen vaardigheid dubbele lange lijnen, hiervoor had ik zelf Zummer Zurprice meegenomen van Jessica die ik nu een aantal weken inzet voor de Orun Niveau 3. De wissel was het paard van Natasja, Explosion. Dit ging eigenlijk allemaal heel goed, Zummer was sensibel deze ochtend en Explosion deed wat hij moest doen!

Daarna kwam eigen vaardigheid rijden, eerst moest ik op mijn eigen meegenomen paard Zummer, Zummer liet zich geweldig rijden! Ik had zelf een proef in elkaar gezet zodat ik alle onderdelen erin had van de analyse en niks kon vergeten om mijn analyse te kunnen maken. Na de wissel mocht ik op het paard van Chaja, Duke. Met Duke had ik op links meer druk dan op rechts, dit gaf ik natuurlijk aan tijdens de analyse aan. Toen kwam natuurlijk direct de vraag van Dhr. Jan Enne Kloosterboer wat zou je in je vervolg training met dit paard gaan doen? Een aantal lesdagen terug heb ik Emiel les gegeven op Duke doordat er heel wat paarden uitvielen tijdens deze lesdag. En eigenlijk heeft Emiel mij lesgegeven vanaf het paard hoe ik het moet benoemen met de juiste termen, onderbouwen, oplossingen direct voor het oprapen moet hebben en ook nog tegelijkertijd heel veel moet zien! Dat kwam met deze analyse mij helemaal ten goede.

Want de reden was natuurlijk heel simpel!

Hij vind het moeilijk zijn binnen achterbeen (dit geval rechts achter) onder de massa te plaatsen. En de volgende vraag wat doe je hieraan? Ook dat is heel simpel door lichte stelling naar buiten te vragen (natuurlijke balans) moet hij zijn binnen achterbeen onder de massa plaatsen, daarna zet je hem recht (hoofd voor de borstbeen) en als dat goed gaat ga je weer lichte stelling naar binnen (rijtypische balans) vragen! Op de volte natuurlijk! Hier werk je aan de verticale balans van je paard.

Daarna kregen we beoordelen paard, dit ging ook allemaal goed maar is te uitgebreid om zo even gauw op te schrijven.

Aan het eind van de dag resulteerde dit in GESLAAGD! Met een super fijn protocol waar in stond dat ik met veel gevoel reed en dat mijn beenligging en handhouding die het mogelijk maakt functionele hulpen te geven keurig zijn. Ik heb deze middag van Dhr. Jan Enne Kloosterboer geleerd wat een reebeen is en het gezien en dit zal ik nooit weer vergeten! Een erg leerzame dag! En wil Jan Enne Kloosterboer dan ook bedanken voor zijn motivatie en het leuke examen! En natuurlijk Emiel en Chaja voor alle wijze lessen vooraf!

Denken jullie wel eens tijdens het rijden wat er nou eigenlijk allemaal onder je gebeurd en hoe je dat gaat oplossen?

 


 

Blog #3

Waakzaamheid & Oplettendheid

Een paard is een prooidier (primaire levensbehoefte) en is daarom altijd waakzaam, 24 uur per dag en 7 dagen per week. Tijdens de momenten van oplettendheid is de aandacht voor de omgeving tijdelijk verminderd. Dit kan tijdens het rijden nogal eens een miscommunicatie opleveren.

Dit is dus best interessant!

Voordat ik naar de FSA ging stond ik hier nooit bij stil. Want wij willen vaak het tegenovergestelde een lang geconcentreerd paard wat focust op de ruiter en niet op zijn omgeving. Maar wij moeten dit de paarden leren door de trainingen zo aan te bieden dat de oplettendheid steeds langer vasthoudt. Het paard zal in het begin ook regelmatig rustpauzes nodig hebben en zo kun je je training uitbreiden zodat het paard zijn aandacht steeds langer volhoudt.

Wij vragen dus best vaak wat onnatuurlijks van ons paard. Misschien eens goed hierover naar te denken…

 


#blog4

Door het trainen volgens de trainingspyramide is het laden van Lizz helemaal geen probleem.

Lizz is 3 jaar en voordat ik Lizz kon is ze over de voorste stang van de trailer gegaan. Claudia heeft al een aantal lessen bij mij gevolgd en we zijn begonnen met loswerken. Dat wil zeggen dat ze controle, leiding, respect en gehoorzaamheid vraagt van Lizz. Daarna zijn we gestart met grondwerk hier leerde Lizz te reageren op directe en indirecte hulpen en wijken voor druk. Doo...rdat alles op zijn plaats valt is het trailer laden appeltje eitje!

Dit filmpje heb ik opgenomen nadat we 2 weken geleden de eerste keer samen met de trailer hebben geoefend in de bak. Claudia heeft afgelopen weken haar huiswerk goed gedaan, want vanavond waren we zover dat ze er zo oploopt en we hebben een stuk kunnen rijden van en naar stal.

Let op bij het trailer laden; de ondergrond (nu niet in de bak omdat ze er braaf oploopt), draag handschoenen, zet een paard nooit vast aan freestyle halster (touwhalster) en beloon op de juiste moment! Dit moet echter binnen 3 seconden anders beloon je voor iets anders. Misschien wel iets wat je helemaal niet wilt.

Trots op Claudia en Lizz!

 

* Helaas kan ik het filmpje hier niet plaatsen, maar is wel te zien op YouTube https://youtu.be/_b89RvRIiVg


Blog #5

Hoe het allemaal begon;

“Nationale Tentoonstelling KVTH 2018”

Een paar maanden geleden riep ik tijdens het lesgeven aan Ton ineens, waarom ga je niet mee doen met Dorle in Peelbergen? Hij keek me een beetje verbaasd aan en gaf er eigenlijk geen antwoord op. 3 dagen later kreeg ik een whatt’s app berichtje; Ga je mee?

Ik heb Ton afgelopen voorjaar 12 lessen gegeven onder het zadel met Dorle dit voor mijn portfolio opdracht voor Instructeur Paardensport. Ik heb voor Dorle gekozen omdat, ze een ontzettend leuke haflinger is! Een dochter van Wirbelstein! Daar was mijn eigen Fair Play ook van! Deze haflingers willen graag werken en je moet ze hier af en toe tegen hun zelf beschermen en op zijn tijd een pauze inlassen. Door Dorle te trainen eerst in de natuurlijke balans en wanneer ze het aangaf al een stukje naar de rijtypische balans is ze al veel verbeterd. Ton zei tijdens de lessen vaak pfff het is nog niet zo makkelijk, mijn handen zo, mijn benen weer zo, rechtop, kijken waar je heen gaat etc… Toch denk ik dat deze lessen ook heel goed zijn voor het combineren in het mennen.

Ton wil graag nog altijd leren en zichzelf verbeteren. Hij is met de oma van Dorle die nog in zijn bezit is Z dressuur aangespannen! Ton heeft zo’n 20 jaar geleden dressuurles onder het zadel gehad op de manege waar hij toen reed met Desi. Nu heeft Ton nog wekelijks menles met 1 van zijn haflingers van Roeleke.

Dorle is een haflinger van 10 jaar en is bijna 2 jaar uit de running geweest. Afgelopen winter wisten we nog niet eens of we überhaupt weer konden rijden met een bit zowel aangespannen als onder het zadel. Ze is behandeld door 2 dierenartsen en uit eindelijk genezen verklaard, maar het vertrouwen was ze kwijt tijdens het rijden dit uitte zich door de druk met haar tong te willen opvangen. Met rust vertrouwen en vooral kleine stapjes is dit eigenlijk in een hele korte periode goed gekomen en boven onze verwachting, hier hebben Ton en ik ook samen aan gewerkt.

Het mooiste aan alles wat ik eigenlijk nog vind is dat Ton en ik samen Dorle op dezelfde manier trainen, Ton traint nu alleen aangespannen en ik train Dorle onder het zadel. Ze presteert eigenlijk in zowel aangespannen als onder het zadel heel goed.

Als voorbereiding zijn we mee gaan doen op de CK te Assen waar ze vanuit Noord Holland, Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland zich voor in konden schrijven. Hier waren Dorle en ik onder het zadel voor bestgaand rijpaard door naar de finale, waarvan we uiteindelijk 5e werden en als klap op de vuurpijl werd Ton aangespannen bestgaand menpaard Kampioen! Ze kreeg deze dag op de keuring ook een eerste premie toegekend. Na Assen heb ik haar nog 1 keer gestart in Exloo dit was goed voor 199 punten en een 1e plek in de B dressuur.

Toen kwam het moment daar; afreizen naar Horst aan de Maas, waar het Equistrian Centre De Peelbergen staat! Er waren circa 600 paarden (trekpaarden en haflingers) die allemaal streden om Nationaal Kampioen te worden zowel onder het zadel, als aangespannen of voor de keuring!

In de 3 dagen dat we daar waren moest Dorle dan ook nog wel een aantal keren aan de start verschijnen. Aangespannen is ze Kampioen bestgaand menpaard geworden, 1e in de B dressuur en 3e in de vaardigheid. Onder het zadel zijn we 2e B dressuur geworden en mochten we door naar de finale van bestgaand rijpaard en hier werden we op zaterdag uiteindelijk 6e van Nederland.

We waren allemaal (Ton, Roelie en ik) heel trots op dit paard! In zo’n korte periode van niets naar iets… Een paard wat voor je vecht en voor je werkt zolang er WEDERZIJDS vertrouwen is! Een paard waar we van hopen nog mooie successen mee te behalen!

Maar voor nu heeft Dorle eerst vakantie!

 


Blog #6
 
Niet door mezelf geschreven maar door Gertjan op de Koffie
 
Ilona op de koffie
 
Om tien uur had ik afgesproken met Ilona Greven Lentz bij Mokka’s. Op het moment dat Ilona binnen stapte was er gelijk een enthousiaste begroeting naar één van de medewerkers omdat ze elkaar van eerder kenden. Ik gunde ze even deze ruimte voordat wij het gesprek zouden aangaan.
Vanuit een Pavlov behoefte koos ik alvast voor een tafeltje rechts achterin. Dat is het tafeltje waar ik zelf regelmatig zit en wellicht zou dit kunnen bijdragen aan een leuke start van ons gesprek. Een aantal weken geleden was ik bij The Read Shop waar Ilona medewerkster is en raakte met haar in gesprek. “Ik volg een opleiding op de Freestyle Academy bij Emiel Voest in Ruinerwold”. Na doorvragen kreeg ik de indruk dat het een soort gedragswetenschappen voor paarden is en dat Ilona haar leven, naast haar gezin, vooral bestaat uit het opvoeden en onderhouden van paarden.
Intussen was Ilona aangeschoven en begon gelijk te vertellen over haar studie en een studieboek kwam spontaan op tafel om haar verhaal (paarden)kracht bij te zetten. Ook vertelde ze over haar eigen paard, een probleempaard, waarbij ze er achter kwam dat dit paard een andere manier van communiceren nodig had. Ze had al geprobeerd haar paard te helpen maar merkte uiteindelijk dat het non-verbaal communiceren met haar paard beter werkte dan het verbale aspect. Daar ontstond ook de keuze voor de opleiding Free Style Instructor waar ze inmiddels voor geslaagd is. Ilona is ambitieus, ze is er van overtuigd dat er behoefte is in deze vorm van paardencommunicatie.
Terwijl ik mijn steekwoorden op papier zette dwaalden mijn gedachten even af. Ik was tevreden, het lukte mij om koffiedrinkend te luisteren en dingen te vragen maar ook informatie op papier te krijgen. Misschien kan ik het toewijden aan de non-verbale houding: ontspannen dit gesprek ervaren en elkaar verbaal de ruimte geven. Zou dit nu dan ook de insteek zijn met de paarden? Ik heb het Ilona niet meer gevraagd. Het was goed zo. Ilona bedankte me en zei, terwijl het nog niet eens elf uur was, dat ze al een drukke ochtend had gehad in verband met een ziek paard. Wat enerverend, maar goed ik moest evenwel afsluiten.
Ik nam me voor om bij mijn volgende afspraak direct te vragen naar een kop koffie, na zo’n verbale ochtend zou dit voor mij een paardenmiddel kunnen zijn om in het volgende gesprek in elk geval ook non-verbaal de energie te kunnen blijven uitstralen.
 
 

Blog #7

 

*** Trailerladen ***

Wie kent het probleem niet???

Ik krijg wekelijks op dit moment vraag na problemen met trailerladen en vandaag zelfs 2x. Ik dacht tijd om er een klein stukje over te schrijven. Let wel op! Elk paard is uniek en bij elk paard kan het anders werken, maar vaak is er wel een basis waar je je aan kunt houden.

Vroeger kwam ik al vroeg in aanmerking met een pony met een trailerlaad probleem, toen is de pony een week weggebracht en kwam het thuis en kon de pony trailerladen. Nu ik zelf mijzelf al een aantal jaren in het gedrag van paarden verdiep en geleerd heb hoe de principe van de kudde werkt. Word alles een stuk makkelijker, eigenlijk vind ik dat elke paardeneigenaar dit moet weten. (Niet alleen voor trailerladen, maar het is zo handig bij zoveel dingen in het dagelijks gebruik).

Je moet eerst uitsluiten waar het probleem zit, dit doe je door een analyse van je paard te maken. (Je paard gaat er echt niet in, omdat hij niet wil, dit is een menselijke emotie). Een analyse kun je maken door loswerken, grondwerk, dubbele lange lijnen en bijvoorbeeld een obstakel training. Als je daar ziet wat het probleem is bijvoorbeeld een andere ondergrond, kun je daarmee aan de slag gaan. (Stel je voor je bent bang voor de lift en ik stop je omdat ik dat wil met geweld in de lift, word je dan banger of zelfverkerder?)

Je paard kan dus voor verschillende oorzaken de trailer spannend vinden; andere ondergrond, nauwe doorgang, onder iets door moet lopen. Ik gebruik daarvoor trainingsvormen om het paard vertrouwen te geven, zelfstandig te maken en te leren gehoorzamen. Hiermee bouw je samen een goede basis op voor het trailerladen.

Dit klinkt allemaal heel ingewikkeld en dat het een lang verhaal word, maar je kunt soms in een uur al heeeeeel veel bereiken. De meeste paarden die ik tot zover heb geholpen stonden binnen 1,5 uur dat ze op de trailer. (De meeste binnen 10 minuten) Dan is het niet zo dat dan alle paarden er zo op en af lopen. Sommige paarden hebben herhaling nodig. De meeste paarden waar ik ben geweest hebben bij mij al het gehele freestyle systmeen door gelopen. Deze paarden hebben al zo'n voorsprong en pakken alles daardoor zeer snel op! Hoe langer het trailerlaad probleem er is hoe langer het duurt voordat je het oplost. Kom je er niet uit; roep gelijk om hulp. Er zijn tegenwoordig zoveel instructeurs die gediplomeerd zijn! (Let altijd op of je trailer geschikt is voor jou pony of paard!)

Wat belangrijk is van alles is, geef je paard altijd een beloning voor goed gedrag! Een primaire beloning is druk weghalen! Voorbeeld je hebt je paard een freestyle halster om en en leadrope daaraan, geef een klein beetje druk op het freestyle halster naar voren toe, doet het paard 1 stap naar voren, haal gelijk (binnen 4 sec) de druk weg, dat is zijn primaire beloning om te lopen in de richting naar de trailer of de trailer op! Consequent zijn in je vraag naar voren en druk araf halen is trouwens ook duidelijk en voorspelbaar!

Stel je voor je paard gaat naast de trailerklep staan, ga nooit je paard een cirkel laten lopen om opnieuw aan te komen lopen; Wat doe je dan als leider???? Druk weghalen van de trailer!!!! Waar beloon je je paard dan voor???? Door er niet op te gaan lopen. Als je paard zijn been stoot dan met optillen kan hij ervan geleerd hebben dat het niet handig was! Een paard leert van zijn eigen opgedane fouten! (Trail and error)

Ga ook nooit je paard achter de billen langs je paard op een trailer trekken! Met heel veel pech krijg je een tegengestelde reflex en valt je paard! Je gaat nooit met kracht van een paard winnen, hiervoor zijn andere methodes, deze leg ik niet uit, want hiervoor is timing cruciaal.

https://youtu.be/Z-rw1SfoKZM

https://youtu.be/uEtVOso3Jsc

https://youtu.be/IDbaiUi77PY

https://youtu.be/hEERIaVqktI

https://youtu.be/N7A9TtKQzgc

https://youtu.be/49F_k1XZ3BE

https://youtu.be/_b89RvRIiVg


Blog #8

 

Hoe reageerd een paard in geval van nood of gevaar?

1. Flight; vluchten zal altijd de eerste keuze zijn hiervoor zijn ze immers het beste uitgerust. (Iedereen heeft wel eens filmpje gezien dat een eigenaar achter een paard aan skied).

2. Fight; Als vluchten niet helpt gaat een paard over in vechten, hier zijn ze iets minder voor uitgerust (Geen klauwen of bijvoorbeeld slachttanden) maar als ze iets raken door bijvoorbeeld te schoppen is het wel goed raak.

...

3. Freeze: Als vechten ook niet lukt gaat het verder met bevriezen, de natuur beschermt het paard doordat in deze fase gevoelsvermindering en bewustzijnsvernauwing optreed. Het paard maakt de ellende niet bewust niet meer. (Hoe vaak zie je een paard niet voor een trailer staan wat niet meer beweegt en gaat hangen aan het halstertouw, hij slaapt dan echt niet, wat ik vaak hoor).

4. Faint; In het allerlaatste stadium valt het paard flauw, dit betekend alle gevoelssystymen gaan op non-actief en het paard denkt werkelijk dat het het einde is. (Dit heb ik zelf met Floor mee gemaakt in de periode dat ik niet beter wist en dat ik hulp van een paardenman kreef. Hij zou Floor even de trailer optakelen met een lijn om de voorste stand, hier kwam een tegengestelde reflex van en Floor lag op haar rug achter de trailer klep en bleef daat enkele minuten als "dood"liggen). Bij flauwvallen verliezen ze daadwerkelijk door de angst de controle over hun benen.

 

 


Blog #9

 

“De longeerhulp”

Soms hoor ik enge verhalen over de longeerhulp, ik ben van mening bij het juist gebruiken hiervan dat het een hele mooie manier van trainen van je paard kan zijn. Met de longeerhulp zou je juist heel fijn kunnen werken met je paard, ze kunnen vrij bewegen over hun rug en daardoor door hun lijf.

Allereerst wat is nageeflijkheid; Nageeflijkheid is de ontspanning die het paard aanneemt op de vraag van de ruiter. Het effect van deze nageeflijkheid uit zich in het zelf dragen van een rond gewerveld hals en een ontspannen onderkaak.

Het paard in een andere vorm in de krul trekken of vast zetten is dus geen vorm van nageeflijkheid, want het paard heeft geen mogelijkheid tot ontspannen lopen.

Als de longeerhulp zo is afgesteld dat op het moment het hoofd ergens is waar het niet zou moeten zijn, biedt de longeerhulp weerstand. Zodra het paard zijn hoofd wel de juiste hoofd hals houding heeft zouden de touwtjes weer los komen te hangen en is het paard beloond door waar wij het hoofd graag willen hebben.

Wat ik ook een voordeel van de longeerhulp vind dat het een stuk makkelijker werkt als dubbele lange lijnen, dit is natuurlijk ook niet met elkaar te vergelijken, maar soms kan het wel makkelijk zijn om even “simpeler” te werken met je paard.

Let wel op bij het gebruik van een longeerhulp; Is hij goed afgesteld? En een paard moet weerstand kennen, anders krijg je een tegengestelde reflex. Zo zijn er wel een aantal aandachtspunten.