Dressuur- en springlessen

Het Freestyle trainingssysteem is in eerste instantie bedoeld als onderbouwend trainingssysteem voor het rijden. Door ervaring van de afgelopen jaren heb ik bij alle paarden die nog niet bereden waren en vanaf het loswerken zijn begonnen een groot succes gezien op het moment dat we ze beleerden onder het zadel.

 

Binnen het freestyle systeem maken we onderscheid tussen het basis rijden en het technisch rijden. Het basis rijden richt je in eerste instantie voornamelijk op de ruiter en de reactie van het paard.  In het technisch rijden maken wij ook onderscheid of we trainen het paard dressuur matig of we rijden dressuur. Hoewel tussen de woorden dressuur matig en dressuur rijden in woorden weinig verschil zit is het voor ons als trainers wel een groot verschil. Zonder hier erg diep op in te gaan is het verschil in de basis voor ons is bij dressuurmatig rijden de oefeningen die gebruikt worden als middel om het paard te verbeteren. Verbeteren in de zin sterk, soepel en gehoorzaam maken. Dressuur rijden gaat voor ons gevoel uit om juist uitvoeren van bepaalde handelingen met de oefening als doel. Het gaat hier niet om of het goed of fout is maar de in insteek waarmee je het paard aan het trainen bent.

 

Je kunt daarom prima je paard dressuur matig trainen zonder ooit een wedstrijd te rijden!

 

Op dit moment volg ik ook de leergang rijtechniek hierin worden de volgende dressuur oefeningen helemaal uitgelicht zodat wij de oefening als instructeur kunnen onderbouwen, uit elkaar halen en problemen opsporen. (Schouderbinnenwaarts, travers, keertwending, appuyeren, eenvoudige galopswissel, vliegende galopswissel, galoppirouettes, a/c lijn in stap, draf en galop, uitgestrekte draf  en verzameling. Hiervoor moet ik dan ook 10 lesdagen theorie en praktijk voor naar de freestyle academy).

 

Voor het springen hebben we verschillende rij-oefeningen wat we kunnen gaan gebruiken om technisch beter te gaan springen.